Keiland programma 2018

Heilig spel – Feije Duim

Ritueel is een looprekje om “op te veren”, om het leven aan te kunnen: bij geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood is ritueel “waardevol”.

Sommige rituelen liggen vast in tradities. Maar we vinden ook nieuwe uit. Ze verbeelden wat je voelt, beleeft en hoopt.
Rituelen doen iets. Als ik een kaars voor jou aansteek, voel jij dat.
Ritueel is drama. Het is heilig spel en we worden er door geheiligd.

Heilig spel, toneel dat je verder brengt. We gaan het er over hebben en we gaan het uitvinden, spelen, oefenen, doen. Een experiment.

Feije Duim in één woord: speelkameraad.
In meer woorden: cultureel antropoloog. Hij richt zich op geloof en cultuur. Spel is zijn ding.
In nog meer woorden: cultureel antropoloog. Hij richt zich op geloof en cultuur. Hij werkte voor Kerk in Actie in Indonesië, Pakistan en het Midden-Oosten. Nu wordt hij kunstenmaker. Spel is zijn ding.

Dans – Riette Beurmanjer

‘Hoop’ is het ding met veren –
Dat neerstrijkt in de ziel ‘
Een melodie zingt zonder tekst –
En nooit stopt – met zijn lied –

Deze regels van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (vertaald door Louise van Santen) vormen de inspiratiebron voor een dansworkshop waarin we ook onze stem zullen laten klinken… Hoe danst onze ‘vogel van de hoop’ en hoe klinkt haar lied?

Riëtte Beurmanjer verzorgt bibliodansworshops en dansretraites bij de Werkplaats voor dans en christelijke spiritualiteit en Stichting de 7evende Hemel.

Riëtte Beurmanjer – dansdocente en theologe

Dans – Riette Beurmanjer

ZondagmorgenHet licht begint te wandelen door het huis

en raakt de dingen aan. Wij eten

ons vroege brood gedoopt in zon.

Je hebt het witte kleed gespreid

en grassen in een glas gezet.

Dit is de dag waarop de arbeid rust.

De handpalm is geopend naar het licht.

Gedachten en handen tot rust laten komen. Licht waarnemen, ontvangen, ermee spelen. Het gedicht ‘Zondagmorgen’ van Ida Gerhardt is leidraad bij deze dansworkshop. Een oefening in ‘sabbathsrust’.

Riëtte Beurmanjer verzorgt bibliodansworshops en dansretraites bij de Werkplaats voor dans en christelijke spiritualiteit en Stichting de 7evende Hemel.

Riëtte Beurmanjer – dansdocente en theologe

Iconen schilderen – Ineke Brons

Enthousiast worden voor de taal van de iconen en dat ervaren. Dat is wat we gaan doen! Geraakt worden door de intensiteit van de kleuren en de afbeelding. Het schilderen vanuit donker naar steeds meer licht. Ervaren wat koude en warme kleuren met je doen. Het hele proces volgen, van het ploegen van de akker, het zaaien en de vreugde van de oogst. Opveren als je de harmonie van de kleuren ziet ontstaan. De vleugels van de engelen die we schilderen worden voor dat moment jouw vleugels!

Ineke Brons – iconenschilder, meditatie- en yogadocent

Tekenen als een vrije vogel – Anneke van der Werff

Sinds 2007 geef ik teken – en schilderles in mijn atelier in Sneek.  Ik zie in mijn lessen bijzondere dingen gebeuren. Wie eenmaal  het tekenen ontdekt, gaat elke dag meer zien.  Het kan een manier van leven worden, waarbij je je schetsboek als een schatkist  gaat ervaren. Tekenen is meer dan mooie plaatjes maken. Het is een  hele persoonlijke manier om je te uiten.

Veel mensen zijn er na hun schooltijd mee opgehouden , met het idee: “ik kan niet tekenen, daar moet je talent voor hebben”.  Kritiek van leraren, ouders  of klasgenoten kunnen daar een rol in spelen, en  maken dat je er voorgoed mee ophoudt.

Ik zie tekenen als een prachtige zuivere taal, die iedereen kan leren. Ook als je denkt van niet.

Tijdens  de  workshop  doen we ongebruikelijke oefeningen  met  muziek op de achtergrond. Met krijt  en inkt  op groot papier leer je in één les ontdekken  hoe leuk het is om je zonder woorden te uiten, door middel van lijnen en vlekken, in zwart wit of in kleur.

Je maakt een paar verschillende werkstukken, waarbij het echte kijken centraal staat.  Dat klinkt eenvoudig. Maar ècht goed en onbevangen  kijken en niet denken dat je het wel weet, dat moet je leren. We beginnen met dingen uit de natuur zoals takken, stenen en schelpen.

We eindigen (ja, geloof me,  het kan ècht)  met een modeltekening.

Materiaal: houtskool, gekleurd krijt en inkt.

De grote schilder Claude Monet zei: “Ik wil leren schilderen zoals een vogel zingt”. Dat is het uitgangspunt van mijn lessen.

Ieder vogel mag zijn eigen lied zingen. Ik help je graag op weg.

Anneke van der Werff – kunstenaar en docent tekenen

Sandcarving – Igor Pietrowitsch

‘Ik hou ervan om samen met elkaar er achter te komen wanneer er iets niet klopt in het maken van je sculptuur. De kunst is dit bespreekbaar te maken, zonder persoonlijk op te vatten. Met als doel verder te komen en van je beeld te maken wat het moet worden. Dit proces is boeiend en bewaak ik zorgzaam’.

Igor Pietrowitsch – docent Beeldhouwen

Vuur maken – Reinier van der Wal

Het maken van vuur kun je zien als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens, maar ook als één van de eerste uitvindingen. Vuur is een warmtebron en een lichtbron tegelijk.

Ervaar de kracht van het vuurmaken zonder lucifer of aansteker. Ontdek zo het vuur in jezelf. En wat draag je bij? Wind, adem, opveren…

Reinier van der Wal – docent L.O.

Zingen – Esther Ocheng

 

Esther Ocheng – docent muziek en dirigent

Muziek en instrumenten – Gottfrid van Eck

 

Gottfrid van Eck – muzikant en verhalenverteller

Yin Yoga – Tieneke van Lindenhuizen

Yin yoga is een eeuwenoude, meditatieve vorm van yoga. Een vorm van bindweefselyoga die je helpt om jezelf te leren herstellen.

Alle houdingen nemen we zittend of liggend in, op zachte matten en met lekkere muziek. Door 3 tot 5 minuten in een houding te verblijven ontvang je ruimte om naar binnen te keren.

Het is meditatie in zachte beweging die je bewust maakt van je grenzen en de ruimte in je lijf en leven. Een hernieuwde kennismaking met jezelf.

Tieneke van Lindenhuizen – predikant, pionier en yin yoga docent

Lekker in je lijf – Marjan Borgers

Lichaamsbewustwording door lijfwerk, een vleugje Trager Approach en een snufje Contact Improvisatie

Stel je lijf is in balans… Je armen en benen voelen lekker los, je buik ontspannen en je borstkas open, je gewicht is precies in het midden. Hoe zou dat voelen?

In deze workshop gaan we ervaren hoe vrij je lijf kan zijn en hoe simpel je dit kunt bereiken. Het helpt je om meer in het hier en nu te zijn. Om minder stress vast te houden in je lijf en eigenlijk lekker te kunnen genieten van jouw veerkracht. Daar veer je van op!

Marjan Borgers – lichaamsgericht therapeut en trainer

Verder:

Verhalen – Frederique te Dorsthorst-de Muij, vertelvrouwe

Bibliodrama – Kees van der Zwaard, theatermaker en theoloog

Meditatief wandelen – Rebecca Onderstal, predikant en pionier

Nieuwe Keiland liederen – Jasper Witteveen, dirigent en musicoloog