Keiland programma 2018

Heilig spel – Feije Duim

Ritueel is een looprekje om “op te veren”, om het leven aan te kunnen: bij geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood is ritueel “waardevol”.

Sommige rituelen liggen vast in tradities. Maar we vinden ook nieuwe uit. Ze verbeelden wat je voelt, beleeft en hoopt.
Rituelen doen iets. Als ik een kaars voor jou aansteek, voel jij dat.
Ritueel is drama. Het is heilig spel en we worden er door geheiligd.

Heilig spel, toneel dat je verder brengt. We gaan het er over hebben en we gaan het uitvinden, spelen, oefenen, doen. Een experiment.

Feije Duim in één woord: speelkameraad.
In meer woorden: cultureel antropoloog. Hij richt zich op geloof en cultuur. Spel is zijn ding.
In nog meer woorden: cultureel antropoloog. Hij richt zich op geloof en cultuur. Hij werkte voor Kerk in Actie in Indonesië, Pakistan en het Midden-Oosten. Nu wordt hij kunstenmaker. Spel is zijn ding.

Dans – Riette Beurmanjer

‘Hoop’ is het ding met veren –
Dat neerstrijkt in de ziel ‘
Een melodie zingt zonder tekst –
En nooit stopt – met zijn lied –

Deze regels van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (vertaald door Louise van Santen) vormen de inspiratiebron voor een dansworkshop waarin we ook onze stem zullen laten klinken… Hoe danst onze ‘vogel van de hoop’ en hoe klinkt haar lied?

Riëtte Beurmanjer verzorgt bibliodansworshops en dansretraites bij de Werkplaats voor dans en christelijke spiritualiteit en Stichting de 7evende Hemel.

Riëtte Beurmanjer – dansdocente en theologe

Dans – Riette Beurmanjer

Zondagmorgen



Het licht begint te wandelen door het huis

en raakt de dingen aan. Wij eten

ons vroege brood gedoopt in zon.

Je hebt het witte kleed gespreid

en grassen in een glas gezet.

Dit is de dag waarop de arbeid rust.

De handpalm is geopend naar het licht.

Gedachten en handen tot rust laten komen. Licht waarnemen, ontvangen, ermee spelen. Het gedicht ‘Zondagmorgen’ van Ida Gerhardt is leidraad bij deze dansworkshop. Een oefening in ‘sabbathsrust’.

Riëtte Beurmanjer verzorgt bibliodansworshops en dansretraites bij de Werkplaats voor dans en christelijke spiritualiteit en Stichting de 7evende Hemel.

Riëtte Beurmanjer – dansdocente en theologe

Iconen schilderen – Ineke Brons

Enthousiast worden voor de taal van de iconen en dat ervaren. Dat is wat we gaan doen! Geraakt worden door de intensiteit van de kleuren en de afbeelding. Het schilderen vanuit donker naar steeds meer licht. Ervaren wat koude en warme kleuren met je doen. Het hele proces volgen, van het ploegen van de akker, het zaaien en de vreugde van de oogst. Opveren als je de harmonie van de kleuren ziet ontstaan. De vleugels van de engelen die we schilderen worden voor dat moment jouw vleugels!

Ineke Brons – iconenschilder, meditatie- en yogadocent

Tekenen als een vrije vogel – Anneke van der Werff

Sinds 2007 geef ik teken – en schilderles in mijn atelier in Sneek.  Ik zie in mijn lessen bijzondere dingen gebeuren. Wie eenmaal  het tekenen ontdekt, gaat elke dag meer zien.  Het kan een manier van leven worden, waarbij je je schetsboek als een schatkist  gaat ervaren. Tekenen is meer dan mooie plaatjes maken. Het is een  hele persoonlijke manier om je te uiten.

Veel mensen zijn er na hun schooltijd mee opgehouden , met het idee: “ik kan niet tekenen, daar moet je talent voor hebben”.  Kritiek van leraren, ouders  of klasgenoten kunnen daar een rol in spelen, en  maken dat je er voorgoed mee ophoudt.

Ik zie tekenen als een prachtige zuivere taal, die iedereen kan leren. Ook als je denkt van niet.

Tijdens  de  workshop  doen we ongebruikelijke oefeningen  met  muziek op de achtergrond. Met krijt  en inkt  op groot papier leer je in één les ontdekken  hoe leuk het is om je zonder woorden te uiten, door middel van lijnen en vlekken, in zwart wit of in kleur.

Je maakt een paar verschillende werkstukken, waarbij het echte kijken centraal staat.  Dat klinkt eenvoudig. Maar ècht goed en onbevangen  kijken en niet denken dat je het wel weet, dat moet je leren. We beginnen met dingen uit de natuur zoals takken, stenen en schelpen.

We eindigen (ja, geloof me,  het kan ècht)  met een modeltekening.

Materiaal: houtskool, gekleurd krijt en inkt.

De grote schilder Claude Monet zei: “Ik wil leren schilderen zoals een vogel zingt”. Dat is het uitgangspunt van mijn lessen.

Ieder vogel mag zijn eigen lied zingen. Ik help je graag op weg.

Anneke van der Werff – kunstenaar en docent tekenen

Sandcarving – Igor Pietrowitsch

Laat je opveren met het meest voor de hand liggende materiaal wat dit eiland heeft.
De zwaartekracht te boven, krap in de tijd, de handen in het zand.
Zweet op de rug om ons te verdiepen in wat ons drijft.

De vraag is:
Wat geeft ons veerkracht om op te veren?
En hoe beelden we dat uit..

In deze workshop ligt de nadruk op het samenwerken.
Dus maken we een strakke planning deze workshop voor elkaar te krijgen.
We gaan een gezamenlijke zandsculptuur maken.
Dat vraagt een goede planning, handen uit de mouwen, en bovenal;
Het idee dat ons doet opveren, en eenmaal getransformeerd in zand, ook voor anderen!

Igor Pietrowitsch – docent Beeldhouwen

Vuur maken – Reinier van der Wal

Het maken van vuur kun je zien als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens, maar ook als één van de eerste uitvindingen. Vuur is een warmtebron en een lichtbron tegelijk.

Ervaar de kracht van het vuurmaken zonder lucifer of aansteker. Ontdek zo het vuur in jezelf. En wat draag je bij? Wind, adem, opveren…

Reinier van der Wal – docent L.O.

Zingend ont-moeten – Esther Ocheng

Hoe vaak, hoe vaak wordt vooral je denken aangesproken? Als het u zo vergaat in het dagelijks leven als mij, dan is dat toch behoorlijk vaak. Vooral als ik het druk heb, maken mijn hersenen overuren en word ik van de ene naar de andere gedachte geslingerd. Het merkwaardige is, dat ik met al dat denken en doen te makkelijk iets heel wezenlijks vergeet: het zijn.

Als ik dan het verlangen naar het zijn weer op het spoor kom, helpt het mij om bijvoorbeeld een wandeling te maken en al mijn zintuigen aan te zetten, zodat ik intens kan ervaren. Het helpt mij ook om iemand te ontmoeten, echt te ontmoeten. (mooi woord, dat ont-moeten!). En zingen brengt mijn adem weer van mijn hoofd naar mijn hart.

In deze workshop proberen we het ont-moeten in het zingen op het spoor te komen. Elkaar ontmoeten, jezelf ontmoeten (zijn) of misschien wel God ontmoeten. We studeren een aantal liederen in waarin kansen en uitdagingen liggen op het gebied van het ontmoeten liggen van jezelf, elkaar en misschien wel God. Wie weet, krijgt het op-veren dan ook weer een nieuwe betekenis.

Esther Ocheng – Toonzetter, musica in hart en nieren

workshop 1
Je lichaam als muziekinstrument – Gottfrid van Eck

In het Bijbelboek Genesis staat dat God de eerste mens uit aarde boetseerde en daarna ‘levensadem’ in de neus blies. God lijkt op een blaasmuzikant waardoor Adam tot leven wordt gewekt. In deze workshop gaan we spelen met adem, klank, beweging en bodypercussie. Eenvoudige stemoefeningen en speelse improvisaties om te ontdekken welke muziek er in ons schuilgaat. We componeren met ons lichaam als instrument.
Je hoeft geen geoefend zanger of muzikant te zijn om hieraan mee te doen, alleen de bereidheid tot avontuur is wenselijk.

workshop 2
Live soundscapes – Gottfrid van Eck

We bedenken eigen composities, ter plekke ontstaan uit het samenspel, reagerend op elkaar en op de omgeving. Maar we doen dat ook in dienst van een andere kunstzinnige discipline. We vragen een paar deelnemers van de dans- theater- of vertelworkshop om mee te werken. Hoe kunnen we die creatieve uiting extra betekenis geven door muziek, ritme en klank? Wat werkt wel en niet ? Hoe kunnen we gebruik maken van stiltes? Ervaring met muziek maken is handig, maar niet perse noodzakelijk. Neem elk denkbaar muziekinstrument mee dat je tot je beschikking hebt. Denk ook aan potten en pannen, pollepels, gardes, klapstoeltjes etc.

Gottfrid van Eck – muzikant en verhalenverteller

Yin Yoga – Tieneke van Lindenhuizen

Yin yoga is een eeuwenoude, meditatieve vorm van yoga. Een vorm van bindweefselyoga die je helpt om jezelf te leren herstellen.

Alle houdingen nemen we zittend of liggend in, op zachte matten en met lekkere muziek. Door 3 tot 5 minuten in een houding te verblijven ontvang je ruimte om naar binnen te keren.

Het is meditatie in zachte beweging die je bewust maakt van je grenzen en de ruimte in je lijf en leven. Een hernieuwde kennismaking met jezelf.

Tieneke van Lindenhuizen – predikant, pionier en yin yoga docent

Lekker in je lijf – Marjan Borgers

Lichaamsbewustwording door lijfwerk, een vleugje Trager Approach en een snufje Contact Improvisatie

Stel je lijf is in balans… Je armen en benen voelen lekker los, je buik ontspannen en je borstkas open, je gewicht is precies in het midden. Hoe zou dat voelen?

In deze workshop gaan we ervaren hoe vrij je lijf kan zijn en hoe simpel je dit kunt bereiken. Het helpt je om meer in het hier en nu te zijn. Om minder stress vast te houden in je lijf en eigenlijk lekker te kunnen genieten van jouw veerkracht. Daar veer je van op!

Marjan Borgers – lichaamsgericht therapeut en trainer

Nieuwe Keilandliederen oefenen – Jasper Witteveen

“Eens in het jaar, dan droom je zo raar, dan gaat de hemel een klein beetje open – uit een sprookjesboek geslopen.
Aan het strand wat wandelen, zomaar nergens heen. Mensen lachen, mensen praten: mensen kijken langs me heen.
Als ik kon toveren, kwam alles voor elkaar – en dat alles komt door haar. Waar het nacht wordt, heeft ze lichtjes aangedaan…
Als ik begon te janken kwam ze naast me staan, en het klikte zomaar weer: verlaat mij nimmermeer!”

Eigenlijk is alles al wel zo’n beetje bezongen. Maar zoals nu? Nee, zoals nu nog nooit.
Wie gaat er mee nieuwe en nieuwere liedjes zingen – Keiland-stijl?

Jasper Witteveen – dirigent en musicoloog

Vlieg op! – Kees van der Zwaard

‘Een vader had twee zonen…’
‘Als een vrouw tien munten heeft en er één verliest…’
‘Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien…’

Steeds opnieuw begint Jezus met een verhaal.
Hij neemt zijn luisteraars mee in de wereld van verbeelding.
Om daarin zichzelf en de ander te zoeken en te vinden.
Om in beweging te komen.

‘Iemand wilde een groot feestmaal geven en nodigde tal van gasten uit…’

Waarom zou je gaan?
Waarom niet? Wat houdt je tegen?
En als je gaat, hoe dan?
Aarzelend, verbaasd, dansend, vliegend?

Kees van der Zwaard – bibliodrama, schrijver, theoloog, theatermaker

Meditatief wandelen – Rebecca Onderstal

Wandelen helpt om stiller te worden en te concentreren, om wat meer los te komen van alles wat gebeurd is en wat komen gaat. Door je te concentreren op je voeten (de ene voet voor de andere), op de beweging die je maakt, of op je ademhaling (die gaat vanzelf, die wordt je gegeven) vallen gedachten steeds meer stil. Als het lukt… want natuurlijk blijven er gedachten gaan en komen.

Je kunt ook heel bewust luisteren naar de geluiden om je heen, of met nieuwe ogen proberen te kijken.
We gaan een flinke wandeling maken. Deels lopen we alleen en in stilte, deels samen en in gesprek.
Op verschillende plekken staan we stil bij onze eigen weg.

Rebecca Onderstal, predikant in Houten

Taizébankjes maken – Martin Bijleveld

Een ochtendje samen aan de slag om een paar Taizébankjes te maken.

Even niet teveel in je hoofd bezig zijn, maar gewoon met je handen. Wie wil er niet een eigen Taizébankje? En anders kun je hem ook gewoon in de kerktent achterlaten en kunnen de bankjes gebruikt worden door wie wil.

Martin Bijleveld

De kracht van jouw verhaal – Frederique te Dorsthorst-de Muij

‘Verhalen vertellen’ is een van de oudste bezigheden van de mens. Verhalen zijn krachtige instrumenten die ons in beweging brengen, die ons helpen om succesvol te zijn, maar die ons soms juist ook belemmeren. De beelden –ook wel archetypen genoemd- die in verhalen neergezet worden, raken ons op een dieper niveau in onszelf dan we soms zelf doorhebben.

In de workshop ‘De kracht van jouw verhaal’ gaan we op een ‘luchtige’ en intuïtieve manier op zoek naar die beelden uit bekende en onbekende verhalen, die jou doen opveren. Welke elementen uit bv het verhaal van Vrouw Holle, Vogel van de zon, De dans van de Kraanvogel, Het meisje en de vogel of Het Verenkleed van het Maanmeisje raken jou? Welk verhaal kan jij daarover vertellen en wat vertelt dat verhaal over jou? Hoe kan je daar weer een nieuw verhaal van maken?

Aan het eind van de workshop heb je een prachtig en krachtig fictief verhaal, dat jou, maar wellicht ook anderen zal doen opveren.

Frédérique te Dorsthorst – de Muij is trainer, coach en professioneel verhalen vertelster. Haar eigen bedrijf heet ‘Vertelvrouwe’ en daarin werkt ze zowel in groepen als met individuen met de kracht en dynamiek van verhalen.