Keiland programma 2019

Bedevaren, met een zingende zeeman

Ga je mee het eiland over, met de liedjes van Jeroen Zijlstra als landkaart? Deze zeeman die jazzmusicus werd zingt over het verlangen naar de haven, lopen over water, een bootje van papier en jutten langs het strand. Zijn liedjes wijzen ons de weg in deze workshop, we luisteren ernaar en lezen stukjes tekst op verschillende plekken, doen er iets mee. En misschien vind je al bedevarend op de wind een eigen liedje…

Ik ben Rebecca Onderstal (predikant die graag zingt), en ik wil jullie graag meenemen in het enthousiasme voor deze liedjeszanger. In zijn verhalen klinkt de weidsheid van de zee, het verlangen naar liefde, en soms -zomaar ineens – duikt er iemand op die wel erg op Jezus lijkt.

Rebecca Onderstal

Terug naar de oertijd

Vuurmaken op verschillende manieren
Het maken van vuur is wellicht de belangrijkste vaardigheid van de mens aller tijden. Zonder vuur geen bescherming, geen warmte en geen goed voedsel! Deze werkshop leert je op verschillende manieren vuur te maken. Terug naar oude methodes. Moeilijk dus! Kun je doorzetten? Wat betekent het voor jou als het je lukt om zelf vuur te maken? Durf je de strijd aan? Ontdek het allemaal in deze workshop…


Reinier van der Wal

Meditatief varen naar schilderachtige beelden

Zonder woorden uitdrukking geven aan wat er aan beelden in je leeft. Vormen, lijnen en kleuren kunnen al veelzeggend zijn. Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen om een schilderij te maken die voor jezelf betekenis heeft.
Samen beleven we een meditatief moment in het thema van deze Keiland week. De innerlijke stilte zoeken we om de beelden in onszelf naar boven te halen. Het zal de aanleiding zijn om je te gaan uiten met verf. Eerst op papier, daarna op doek. En dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar wat ieder van ons met zijn creatie heeft willen zeggen.

Marjon Bosch, kerkelijk werker

Zingen maakt vrij

Iedereen heeft een unieke stem en een eigen klank. Zingen maakt vrij en is goed voor de ziel, wordt gezegd. Niet gek voor bij een bedevaart… Welke klanken heb je zelf eigenlijk in huis? Zing je graag, maar durf je niet zo? Of wil je graag alle klanken laten horen die je in huis hebt?
Naast een workout voor lijf, adem en stem gaan we in de workshop over de grenzen van onze muzikale creativiteit aan de hand van Spirituals tot Taizé liederen. Eens (laten) horen wat het hart, lijf en geest ingeeft…

Henk Kraaijeveld is veelzijdig jazzvocalist. Studeerde eerst rechten en vervolgens zang aan het conservatorium in Utrecht en New York. Hij heeft een grote passie voor de mogelijkheden van de stem en houdt van Italiaans eten, en ook van Thais, en Indisch, enz… Hij schrijft voor en treedt op met het kwintet onder eigen naam en met zijn a capella groep The Junction. Daarnaast geeft hij les, zowel in eigen praktijk als op het conservatorium.

Henk Kraaijeveld
www.henkkraaijeveld.com

www.thejunctionofficial.com

Bidden in de buik – bibliodans

Jona gaat varen. Als het begint te stormen, gaan alle opvarenden door de knieën. Behalve Jona. Hij bidt niet, hij slaapt. Eenmaal wakkergeschud laat hij zich in het diepe gooien. Hij vindt zichzelf biddend terug in de buik van een vis. Dit verhaal vol beweging, humor en diepgang vraagt om gedanst te worden. In bibliodans bewegen we al improviserend mee met het verhaal. En kijken hoe wijzelf in ons leven bewegen tussen storm en stilte, tussen indommmelen en aanwakkeren, tussen bidden en varen. Aan de hand van eenvoudige oefeningen vind je je eigen manier van bewegen. Zo kan iedereen, wel of niet ervaren in dans, meedoen.

Ave Maria in (slow) motion – bibliodans

Op veel bedevaarten wordt het ‘Ave Maria’ met overgave gebeden en gezongen. Wat gebeurt er als we er in slow motion mee gaan bewegen? Als Maria gegroet wordt, dan gaat het niet alleen om wie gegroet wordt, maar ook wat er gegroet wordt. Welke kwaliteit, welke houding, welk verlangen, welke beweging in haar wordt er bevestigd, gezegend? En wat is er in mij dat om zegen vraagt? Met Maria (en Elisabeth) betreden we een ruimte waarin er ‘ja’ tegen het leven wordt gezegd. In (slow?) motion maken wij dansend onze eigen zegenbede. Voor bibliodans is geen danservaring nodig. Iedereen vindt zijn eigen beweging.

Susanne de Jong-Tennekes, theoloog en docent bibliodans

Achterlaten – beeldhouwen

Wat laat je achter op je pelgrimage?
Is het iets wat je juist zal missen of dat wat alleen maar ballast is onderweg?
Wat ga je loslaten of geef je op, voordat je op pad gaat of tijdens?

In de beeldhouwworkshop zal je door middel van speksteen gaan verbeelden wat achter blijft.
Gereedschap om de stenen te bewerken is aanwezig.
Laat je fantasie los en kom op het punt dat je niet meer gaat bedenken hoe het moet zijn, maar ervaar hoe iets onder je handen ontstaat.
We zullen daarna de gemaakte beelden exposeren als een gezamenlijke stellage in de natuur als decor.
Denk bijvoorbeeld aan een wilgenboom waarin de stenen hangen, of anders bij gebrek aan wilgen natuurlijk een andere boom, plek of manier.

Neem je (afwas)teiltje mee.

Igor Pietrowitsch

ZINtrip

Hartelijk welkom bij deze kans op een zingevingstrip als vorm van bedevaart.
In deze workshop maak je jouw eigen verhaal van een Bijbelverhaal. Zonder te schrijven, want je duikt er met je lijf en geest in.

Bibliodrama heet het wel eens, maar oeroude bronnen fluisteren over een ontwikkelingsweg van de ziel….
Ervaring met toneel kan helpen, maar is geen voorwaarde. We studeren geen teksten in, hebben niet eens kostuums! Wat er overblijft is spel in vele vormen, een wervelend geheel van ervaringen en interactie met jezelf, de ander en wie weet, schemert zelfs contact met die Ene even door.

Walter Meijles, predikant en voormalig allround jeugdwerkadviseur

(B)Lijf erVaren

Niets hoeven en alleen maar ervaren wat er is, in jouw lijf…. Het vraagt vertraging en gronding. En geeft ruimte en vrijheid voor ontdekken en spelen. Dat gevoel van niets hoeven kunnen we op allerlei manieren ervaren in ons lijf. We worden zo geboren, en raken het ook weer wat kwijt. Terwijl het feitelijk onze natuurlijke staat is: de flexibiliteit en vrijheid in ons lijf…. Deze maakt ook dat je beter kunt voelen wat bij jou past, wat je hart je te zeggen heeft, volle verbinding. Dan komt je energie niet door flink te zijn of door te zetten. Nee, het komt op borrelen omdat je dat doet wat bij jou klopt, waar je voor bedoeld bent. Een mooie mix van lichaamsbewustzijn, mindfulness, lijfwerk en contact improvisatie nodigt ons daartoe uit. Lekker spelen!

Marjan Borgers, lichaamsgericht therapeut en trainer

Kerk & Theatersport

Theatersport is een weinig inhoudelijke en komische manier van theater maken. Iedereen kan het, alles mag en kan, mislukken bestaat niet.
Improvisatieopdrachten uit het rijke repertoire van theatersport brengen de spelers tot spannende, hilarische en ontroerende scenes. In deze workshop halen we de onderwerpen uit het thema ‘bede varen’. Zeker is dat ze een
volstrekt ander en vooral vrolijker licht op het thema zullen laten schijnen. Wie en wat je allemaal niet tegenkomt, als je op bedevaart gaat…

Kees Posthumus is verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter.

Balans

Balans. Actief-passief. Geven-ontvangen. Naar binnen gericht-naar buiten gericht.
Bij Varen zoek je de koers, zoek je de balans. Anders valt je bootje om.
Ons lichaam is als zo’n bootje: koers zoeken, in balans komen en Váren maar!

Wij gaan oefenen met die balans in ons lichaam. We zoeken de passende houding: actief-passief. Geven-ontvangen. Naar binnen gericht-naar buiten gericht.
We dagen het lichaam uit en komen terug in balans. Zoeken stevige grond onder de voeten. Zodat we daarna met ons bootje richting kunnen zoeken, koers bepalen en de stormen weerstaan!
Op welke Bede kan ik varen? Kan ik blind varen?
Welkom in de workshop ‘Balans’!

Renske Breure, oefentherapeut Mensendieck, bio-psycho-sociaal therapeut

Ik durf! – clown workshop

De zee zit vol met monsters en gevaren; de golven kunnen hoog, de monsters gaan diep en je weet nooit waar je aan zult spoelen of belanden. Maar de clown deinst nergens voor terug, ze is stoutmoedig en ze durft! De clown lijkt op het kind in ons, bang en moedig tegelijk. Nieuwsgierig en inventief verkent hij de wereld en de eigen mogelijkheden. De clown geeft zich over aan de golven, vaart op de adem van de wind en trotseert de woelige baren. In deze workshop gaan we spelen met durf, vertrouwen en overgave.

Joyce Schoon, theatermaker en docent dans en clown

(Bede) Varen in liedjes voor kinderen

Het is opvallend hoe vaak er in kinderliedjes wordt gevaren of scheepjes voorbij varen. Waarom zou dat eigenlijk zijn? En wat is er van al die opvarenden terecht gekomen?
In deze workshop gaan we in op de vraag wat er toch van Mina Loos is geworden en waar Berend Botje is gebleven.
Muzikale ervaring, noten lezen e.d. is voor deze workshop niet vereist. Affiniteit met zingen kan erg handig zijn. De workshop is bedoeld voor volwassenen.

Hans Viezee, dirigent, arrangeur en componist

Bedevaren met open ogen: ¨laat je raken door wat je ziet!¨

Tekenen is een manier om je open te stellen. Het gebeurt in een ogenblik. Als je eenmaal met een potloodje in je hand een schelp of dennenappel of een takje bekijkt , kom je al gauw onder de indruk van wat je ziet.
Schoonheid kan je betoveren.  Die ervaring kun je omzetten in een tekening: jouw beeldtaal.

En wat dacht je ervan om beurtelings model te staan als reiziger, en dan elkaar te tekenen, zodat er een stoet hedendaagse pelgrims op je papier verschijnt?

En denk je: ik kàn echt niet tekenen, dat zul je nog versteld staan. Mijn methode is erop gericht dat al de deelnemers stap voor stap leren kijken alsof ze iets voor het eerst zien,  en dat weer te geven.

Het gaat niet om de prestatie. Vergelijken heeft geen zin, want iedereen heeft een eigen handschrift. Het is leuk om naar elkaars werk te kijken en te zien hoe uniek elke tekening is.

We gaan werken met houtskool, potlood, Oost indische inkt, en voor de kleur-liefhebbers pastelkrijt.
Chinese tekenaars zeggen: je moet leren tekenen met je hoofd, met het hart en met je hand. Daar gaat het over in deze workshop.

Anneke van der Werff
docent tekenen en schilderen
www.annekevanderwerff.nl
Sneek

Pelgrim of reiziger? Scènes uit de Reis van de Held

Ilias en Odyssee, de Bijbel, maar ook Knielen op een bed violen of 50 shades of grey: alle verhalen zijn opgebouwd volgens het principe van één oud oerverhaal: de Reis van de Held van Joseph Campbell. Deze reis bestaat uit twaalf stappen. Tijdens de workshop beschrijven we drie van deze stappen uit jouw eigen verhaal. Feit of fictie: de keus is aan jou!
Je krijgt verschillende schrijftechnieken aangereikt waarmee je drie scènes uit jouw (bedevaarts)tocht beschrijft. Hoe bouw je de spanning op? Kies je voor een sobere of een barokke stijl? Vertel je het verhaal vanuit jouw perspectief of dat van je moeder of de taxichauffeur? Breng je het met humor, of past dat niet bij de scenes die jij beschrijft? En heb je aan het eind van de workshop inspiratie voor nog meer scènes uit jouw heldenreis, vertel ze dan vooral bij het kampvuur!

Olga Leever, tekstschrijver & schrijftrainer

Keiland liederen zingen

Zingen doe je met je geheugen, je verstand, je tong, je lippen, je longen en je oren. En met je hart en ziel! Je mag zingen gerust een ’totaalkunst’ noemen, waarbij allerlei aspecten van je identiteit betrokken raken. Dit kun je uitbouwen door de trilling van klank te voelen, een scherpe dissonant te proeven of een heldere noot voor je te zien.

Ga de uitdaging aan!
We maken een muzikale reis door de liederen die Keiland te bieden heeft. Zing je ze voor het eerst, of al jaren regelmatig? Welkom en deel met elkaar in de meest zuivere vorm van communicatie. Zingen is niet voor niets dubbel bidden.

Jasper Witteveen, koordirigent en musicoloog