Keiland workshops volwassenen 2021

 

De anderhalve meter clown

Uit de verte de kat uit de boom kijken of alles uit de kast halen om de ander te bereiken. De ander op afstand houden of iets te dicht in iemands private space zitten. Intieme blikken wisselen op afstand of communiceren met een lange tak of rietpluim om de afstand te overbruggen. De clown probeert het allemaal uit. In deze workshop gaan we improviseren met afstand en nabijheid. De anderhalve meter is voor de clown een rekbaar begrip.

Joyce Schoon, docent clown en dans, theatermaker

Stil de tijd

Waar vind ik je?

 

Kom ik je tegen als je blote voet in het zand kriebelt, en er een torretje wegschiet?

 

Zie ik je als je naar die boom staart, scherp tegen de blauwe lucht?

Jaag je de wolken na, hoog daar boven

 

Lach je en traan je naar de wind, naar ons, naar t leven

Waar vind ik je?

 

Kom we lopen samen de duinen in. We dalen af in stilte. We vertragen. Op jezelf en ook helemaal samen met de anderen.

 

Stil de tijd

 

Bezinningsworkshop buiten, dus alle ruimte voor voldoende afstand..

met Simon Wijma, schrijver te  www.landjegoed.nl

Yoga met Jikke

Yoga is voor jong en oud; Yoga is inspannend en ontspannend; Yoga is voor je lijf en je hoofd. Yoga is voor iedereen die graag wat meer uit het hoofd (het denken) wil en meer in het lijf wil zijn (voelen). Balans, daar gaat het om. Als moeder van 2 kinderen (6 en 9 jaar) weet ik hoe lastig het kan zijn om in de hectiek van alle dag tijd te vinden voor een Adem – Pauze. Yoga helpt me hierbij. Durf jij op de Pauze knop te drukken? Met als basis Hatha Yoga en een vleugje flow gaan we samen op onderzoek naar je eigen Ademhaling. We houden 1,5 meter afstand in de workshop. Ik ontmoet je graag bij de workshop Yoga bij Jikke. 

Jikke Goutbeek

Kleur bekennen: Workshop dichten in beelden

Samen maken we een gedicht van kleur en beelden.
We doen dat met acrylverf, lijm en schaar.
We starten met een tekst die aansluit bij het thema en de lezingen.
Met die tekst in onze hoofden gaan we samen beeld maken.
Geen rebus, maar een veld van kleuren en figuren.
Je wordt er zelf vies van maar het resultaat wordt prachtig.
Je hoeft niets te kunnen dan een verfroller, een penseel of een schaar vasthouden.
Neem alleen je verbeelding mee de tent in. De rest is er al.

Feije Duim studeert aan de kunstacademie Minerva in Groningen.
Komend schooljaar wil hij zich wijden aan de relatie tussen woord en beeld.
Samen “kleur bekennen”, lijkt een interessante start.

 Alleen en niet alleen…. Dansworkshop.  

‘Van iedereen is er maar eén.’ zei zijn moeder.

‘Dus iedereen is alleen?’

‘Iedereen is een beetje alleen, maar ook samen.

Ze zijn alleen en niet alleen.’

’Hoe kan dat allebei zijn?’

….

Weten dat je uniek bent, je alleen voelen, verlangen naar samenzijn…. Je herkent je er vast in. En misschien nog wel meer na de afgelopen periode met beperkingen in de sociale contacten.

Bovenstaande woorden uit het prachtige boekje ‘De omhelzing’ van David Grossman zullen ons inspireren bij de dansworkshop. Op lichtvoetige en speelse manier brengen we tot uitdrukking dat er van ieder van ons maar één is. En we zoeken dansend naar allerlei manieren naar om niet alleen uniek en alleen, maar ook samen te zijn.

In de workshops houden we 1,5 meter afstand. We zoeken manieren om op afstand contact te maken in spiegeldansen, vraag- en antwoorddansen, en dansen in grote cirkels om elkaar heen. 

Riëtte Beurmanjer is theologe en dansdocente, pionier in de ontwikkeling van bibliodans. www.riettebeurmanjer.nl

Rap Workshop

Trek je gympen en je trainingspak maar aan, want we gaan rappen!

Nee joh! Trainingspak en gympen zijn niet nodig net zoals grof taalgebruik allemaal clichés uit de rap wereld. Hip Hop is tegenwoordig veel breder en ik wil jullie graag kennis laten maken met die wereld.

Eerst hebben we het over een stukje geschiedenis van de Hip Hop daarna gaan we naar de verschillende stijlen luisteren om vervolgens een paar oefeningen te doen. Hierin oefenen we zowel dichtkunst als hoe je een zogenoemde ‘flow’ goed op de ‘beat’ zet. Daarna hebben we wat schrijf opdrachten en een opdracht over ‘delivery’ vervolgens gaan we stap voor stap aan de slag om zelf een rap te maken, die we daarna natuurlijk voor wie durft aan elkaar laten horen.  

Ik ben Jonatan Gast en werk in de online muziekbranche, daarnaast vind ik het leuk om te schrijven.

Contextueel Bijbellezen 

Hallo Keiland-gangers!

Ik hoop met jullie het gesprek aan te gaan rond een Bijbeltekst.  Tijdens mijn uitzending door Kerk in Actie naar Brazilië (2015-2016) heb ik kennis gemaakt met contextueel bijbellezen (‘leitura popular’ – letterlijk vertaald: volkse lezing (vd Bijbel)). Een methode van samen lezen die ingebed is in de bevrijdingstheologie en gericht is op transformatie (van jezelf, van de maatschappij). Lezen gericht op bevrijding. Daarvoor is allereerst het gesprek in de groep nodig: waar is transformatie nodig? En hoe kan de Bijbel ons daarin dan de weg wijzen? Voor Keiland: Waar gaat ver- dichting voor ons over?  En welke tekst willen we daar dan bij gaan lezen?

Dit alles doen we in gesprek: in een grote kring, in kleine groepjes, en in duo’s. En dit alles ingebed in samen vieren. Voor een goed gesprek kan het in de kleine groepjes misschien lastig zijn om 1,5 meter afstand te houden. Dat is iets om rekening mee te houden.  Het thema verdichten doet mij allereerst denken aan poëtische, profetische teksten om te lezen. Maar ik ben benieuwd naar jullie inbreng!

En we gaan Braziliaanse liederen leren!

PS: Voor mijn workshop kan het handig zijn een Bijbel mee te nemen.

Sietske Blok, predikant van de Protestantste Gemeente Tilburg en omstreken

Het ritmisch spel van klank en taal

Bijna elke klank kun je als muziek beschouwen: het ruisen van de zee, het ritselen van boomblaadjes, het vallen van dennenappels. Maar ook menselijke taal is muziek. Toonhoogte, melodie en klankkleur van je stem hebben muzikaliteit,  maar ook het tempo en ritme van de gesproken woorden.

We gaan in deze workshop experimenteren met bodypercussie, percussie-instrumentjes en boomwhackers – plastic buizen met verschillende toonhoogtes. Zowel in een grote groep als kleinere groepjes gaan we composities maken vanuit een groove, een herhaald ritmisch patroon. Maar wat gebeurt er als we een gedicht of verhaal toevoegen aan een ritmische compositie? Verandert de puls van de muziek of het ritme van de gesproken tekst? Hoe dan ook: alle klanken moeten goed op elkaar afgestemd worden.

In deze workshop op 1,5 meter gaan we eventueel ook (kort) samenwerken met de workshop storytelling van Frederique te Dorsthorst. We werken toe naar een kleine presentatie aan elkaar en heel misschien ook  in een viering.

Gottfrid van Eck is al bijna vijfentwintig jaar professioneel verhalenverteller, muzikant en workshopdocent. Meer info: www.wilde-eendproducties.nl 

Ver-halen Dichterbij 

In deze workshop gaan we op een ‘luchtige’ en intuïtieve manier bekende bijbelverhalen van ver halen naar het nu. Wat gebeurt er met een verhaal als bijvoorbeeld ‘De Ark van Noach’ als je dat verplaatst naar het afgelopen jaar? Welke elementen uit deze oorspronkelijke verhalen vergroot je in de ‘moderne’ versie? Welke boodschap zit er dan voor jou in? Welke boodschap wil jij met het doorvertellen uitdragen? Welk verhaal zou jij kiezen om dichterbij te verhalen?

Aan het eind van de workshop heb je een prachtig en krachtig fictief verhaal, dat in elk geval dichtbij jou ligt en wellicht bij ons allemaal.

Frédérique te Dorsthorst – de Muij is trainer, narratief coach, narratief consultant en vooral professioneel verhalenvertelster. www.vertelvrouwe.nl

Bibliodans en haptonomie – een samenspel van afstand en nabijheid

In talloze verhalen komt Jezus dichterbij. Hij ziet iemand, raakt van binnen bewogen, komt in beweging en raakt de ander aan. Er is contact. En in dat samenspel komt er iets op gang, dat gaat stromen. In deze workshop verkennen we één van die verhalen: de ontmoeting tussen Jezus en een kromgebogen vrouw. We benaderen het verhaal langs twee wegen: via dans en via haptonomie. In haptonomie gaat het om contact met jezelf, met de omgeving en met een ander. In dans zet je de motor aan van bewegen en bewogen worden. Wie weet waar die twee wegen elkaar raken… Een workshop voor nieuwsgierigen, beginnelingen en liefhebbers.

Tijdens deze workshop houden we de anderhalfmeter regel in acht. En ja, ook dán is contact mogelijk!

Susanne de Jong-Tennekes, is theoloog, docent bibliodans, en haptotherapeut in opleiding.

Meditatief schilderen

Zonder woorden uitdrukking geven aan wat er aan beelden in je leeft. Vormen, lijnen en kleuren kunnen al veelzeggend zijn. Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen om een schilderij te maken die voor jezelf betekenis heeft.

Samen beleven we een meditatief moment in het thema van deze Keiland week. De innerlijke stilte zoeken we om de beelden in onszelf naar boven te halen. Het zal de aanleiding zijn om je te gaan uiten met verf. Eerst eventueel op papier, daarna op doek. En dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar wat ieder van ons met zijn creatie heeft willen zeggen.

Marjon Bosch, kerkelijk werker.

 Eeuwig, oneindig en zo nabij… Dansworkshop

‘Bron van het zijnde, groot zijt Gij,

eeuwig, oneindig en zo nabij.’

In het refrein van lied 987 van het liedboek van de protestantse kerken wordt de Eeuwige met deze woorden toegezongen. In de coupletten die volgen wordt de schepping bezongen als de plek waar dat oneindige en nabije zich manifesteert. In deze dansworkshop verkennen we dansend allerlei verschijnselen in de natuur op Terschelling. In de hoop iets van het oneindige en nabije van God te proeven…. Als het weer het toelaat, trekken we naar buiten, zo niet dan dansen we in de kerktent, bijvoorbeeld met afbeeldingen van natuurverschijnselen.

In de workshops houden we 1,5 meter afstand. We zoeken manieren om op afstand contact te maken in spiegeldansen, vraag- en antwoorddansen, en dansen in grote cirkels om elkaar heen. 

Riëtte Beurmanjer is theologe en dansdocente, pionier in de ontwikkeling van bibliodans. www.riettebeurmanjer.nl

Dichten aan zee 

Op het strand van een ander Waddeneiland, Vlieland, kun je zomaar dichtregels in het zand tegenkomen. Achtergelaten door passerende banden.
In Utrecht vormen letters in straatstenen een groeiend gedicht. Hoe mooi is het om poëzie te ontdekken, zomaar, ergens ‘in het wild’! Ga jij in mee, in deze workshop, op zoek naar dichtregels?
We stappen op de fiets en zoeken plekjes op waar we ons oor en hart te luisteren leggen. Welke woorden komen aanwaaien? Daarna gaan we naar het strand, en vormen onze woorden tot een gezamenlijk gedicht in het zand. Een kunstwerk voor heel even, tot de vloed komt. Afstand houden kan prima buiten. En je hoeft absoluut geen dichter te zijn om mee te doen.

Rebecca Onderstal is predikant & liefhebber van gedichten en van de zee.

ZINtrip –dicht erbij, Bibliodrama

 Met het warme zand van Terschelling tussen je tenen, of het vochtige gras – wie zal het zeggen, kun je een trip maken in een Bijbelverhaal. Dat gaat soms vrij letterlijk, want je bent hier aangekomen bij theater doen in allerlei expressieve werkvormen. En dat doet iets met je.

Je komt dichterbij het verhaal dan je ooit geweest bent. De betekenissen van het verhaal beginnen zich te verdichten in je geest. Wie weet komen er plots

dichterlijke volzinnen uit de mond van het personage dat je speelt….

In deze workshop maak je jouw eigen verhaal van een Bijbelverhaal door ermee te spelen: stem, lijf, expressie. Niks geen kostuums of teksten instuderen, je doet het gewoon. Ervaring met toneel kan helpen, maar is geen voorwaarde.

Bibliodrama is een manier om bijbelverhalen te ontdekken. Wie weet zal tijdens het spelplezier iets dichterbij komen wat je goddelijk mag noemen.

Walter Meijles, predikant en voormalig allround jeugdwerkadviseur, Bibliodrama workshop voor volwassenen.

 Van ver, dichterbij

Als jij aankomt… waar ben je dan? Ben je van ver dichtbij gekomen? Landen, aarden, zijn waar je bent… Daar gaat het deze workshop over. Hiervoor is ons lijf het beste instrument, want altijd hier en altijd nu. Je lijf heeft immers geen antwoord als je vraagt: hoe voel ik me straks? Dus in deze workshop is het eigenlijk ons lijf en onze zijn (her)vinden. Iets wat je altijd weer kunt toepassen.. Lekker joh!

In de workshop kunnen we gebruik maken van fysiek contact. Dit gaat met een vast maatje en wordt afgestemd op wat klopt voor beiden.

Neem een matje en dekentje mee om op te kunnen zitten en liggen.

Marjan Borgers is lichaamsgericht trainer en ontdekker van zoveel mogelijk hier en nu. www.jezelf.nu