Programma 2024 – workshops

Keiland voor kinderen

Voor de kinderen zal er een eigen programma zijn op Keiland.

Op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er telkens van 10.00-13.00 workshops voorbereid door mensen die de hele week mee kamperen.

Voor de baby’s, dreumesen en peuters wordt er gezorgd door een crèche met een klein programma: een spelletje, zingen, knutselen, wandelen, voorlezen etc.

Voor kleuters tot en met kinderen van eind basisschoolleeftijd wordt een afwisselend programma geboden. Er wordt geknutseld en gespeeld, er worden verhalen verteld en soms wordt er een stukje gewandeld.

Het is fijn als de kinderen een flesje water en een boterham meekrijgen van de ouders en, wanneer nodig, ingesmeerd worden tegen zonnebrand.

Keiland voor jongeren

Voor de jongeren vanaf de brugklas tot en met 18 jaar zijn er leuke workshops voorbereid. Ook die zijn van 10.00-13.00 uur. Ook handig als zij zelf een flesje water meenemen en zich insmeren wanneer nodig.

Per dag wordt in de Keilandweek zelf aangegeven worden wat er verder nog nodig is en waar je je moet verzamelen.

Volwassen workshops

Buiten tekenen naar de waarneming – tekenen
In deze workshop voor volwassenen gaan we de natuur in en heerlijk buiten tekenen! We lopen de heide op bij ons terrein, gaan het bos in of fietsen even naar het mooie meertje vlakbij. Tekenervaring is niet nodig en zelfs als je denkt dat je niet kunt tekenen, kun je meedoen. Maar natuurlijk is ook iedereen die al van tekenen houdt van harte welkom.

Ik geef in deze workshop meerdere eenvoudige en korte tekenopdrachten met (kleur)potlood, waarbij je goed leert kijken naar het (natuur)voorwerp dat je gaat tekenen. Dit zullen vooral dingen zijn ‘van onderen’ (het jaarthema van Keiland), zoals een mooi blad, een takje, of een boomwortel, maar misschien ook wel iets ‘van boven’, wie weet. Dus kom en doe mee!

Femke Klein is Kunstzinnig Therapeut Beeldend (www.therapieweek.nl) in een eigen praktijk in Nijmegen en heeft op vele vakantieweken kunstzinnige workshops gegeven. Ook is zij Verhalenverteller & Poppenspeler (vertelbedrijf.nl) en treedt daarmee op (en geeft workshops) voor jong en oud, op allerlei soorten plekken in het land.

Van Onderen = van Boven! ​- gesprek en werkvormen
– klimaatvriendelijke keuzes, is dat het nieuwe normaal?

Is klimaatverandering een belangrijk onderwerp voor je en wil je jouw impact op de aarde verminderen maar weet je niet helemaal hoe? Of vind je het lastig om hierover een gesprek te hebben met anderen?
Dan is deze workshop een inspiratieplaats en oefenplek voor jou. We gaan namelijk samen aan de slag met het thema ‘klimaatvriendelijke keuzes in je leven vanzelfsprekend maken’.
In deze interactieve workshop staan hoop, humor en handelingsperspectief centraal.
Oftewel creatief en praktisch aan de slag met allerlei werkvormen, om zelf het verschil te kunnen maken.

Hoe kan je je voetafdruk verkleinen en je handafdruk vergroten. Wat kan jij zelf doen?
Jij en ik kunnen onze betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij de natuur en de aarde waarop we leven hoopvol vormgeven. Ik laat je graag zien hoe. Zodat jij je bewust bent van de keuzes die je maakt, en in gesprekken met anderen kan vertellen waarom jij het belangrijk vindt om goed voor de schepping te zorgen, zonder in een vervelende discussie terecht te komen.

Marianne de Fouw is grafisch ontwerper, illustrator, groene denker-doener, betrokken bij o.a. GroeneKerken en A Rocha en coach bij KlimaatGesprekken.

Collage Workshop: Underground – Iconen
Een icoon is geen realistisch portret, maar een afbeelding die iets van het innerlijk van de heilige laat zien, diens persoonlijkheid, aard en levenswijze.

Underground is de scene waarin idealistische of kunstzinnige uitingen zich al dan niet bewust afzetten tegen de grote publieke meningen. Het is een soort tegencultuur. Idealisme,maatschappelijke betrokkenheid of protest ligt vaak ten grondslag. In deze workshop combineren we het thema Underground met Iconen.
Je gaat met tijdschrijften, goudpapier en lijm aan de slag met je eigen Underground Icoon.

Collage workshop:  Spiritualiteit van boven versus spiritualiteit van beneden
Spiritualiteit van boven stelt ons idealen voor ogen die wij kunnen nastreven. Spiritualiteit van beneden houdt zich bezig met de vraag wat we moeten doen als alles misloopt.  In deze workshop bekijken we een aantal iconen die ons iets laten zien van de spiritualiteit van boven. Daarna maakt iedereen zijn eigen icoon vanuit de spiritualiteit van beneden.

Charissa Bakema, spelende vrouw, werkt als kunstenaaronderzoeker bij de Christelijke Hogeschool Ede en geeft via haar eigen bedrijf les in collages maken, theater en supervisie. Ze is verbonden aan creatief collectief Blossom030.  www.broedgebied.nl en www.blossom030.nl

Onder de oppervlakte – Socratische gesprekken & rondelen maken (gedicht)
Hoe kun je Socratisch met iemand in gesprek en daar een rondeel van maken? Dat leer je op deze workshop. Socrates ken je wel, die oude Griekse filosoof die iedereen op het marktplein tot gekwordens toe vragen stelde. Hij vormt de basis voor de manier van gespreksvoering tijdens deze workshop. Het rondeel is een oeroude versvorm, die de troubadours op kastelen zongen.

In deze workshop leer je Socratisch vragen stellen, zodat je iemand ook ónder diens performance leert kennen. De manier om onder de oppervlakte te komen is niet per se moeilijk, als je maar weet hoe. Behalve dat, leer je een gedicht maken op een laagdrempelige manier.
Een workshop waar je veel doet, veel leert en vooral de diepte van de ziel induikt, om na deze onderdompeling naar boven te komen met welluidende woorden over je gesprekspartner.
Leve de vraag, leve het vers!

Marieke van Willigen is onderzoeksjournalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands, filosofie en deed de theaterschool Utrecht. Is dit jaar begonnen aan de master theologie. Zij houdt van open vragen waar je de volgende dag nog steeds geen antwoord op weet. www.jurkenvanmaria.nl

 

Wortelen in de stilte – meditatie
‘De aarde weeft haar web
onder mijn voeten’
Voelen dat je grond onder de voeten hebt, en je bewust worden van je adem, is het begin van meditatief in het leven staan. In deze workshop oefenen we ermee om de stilte in jezelf op te zoeken. We doen dat door te proeven van verschillende meditatie technieken. En we gaan op pad – we doen die oefeningen op verschillende plekken op het eiland. Hoe voel je je wortels als je onder een boom zit? Hoe voel je je adem in de wind op het duin? En hoe voel je grond onder de voeten als je in de zee staat, of er langs loopt?
Ook als nog nooit gemediteerd hebt, kun je meedoen.

Rebecca Onderstal is theoloog, predikant; ze houdt van de zee, van stilte en poëzie.

Het Onderste Boven! – Bibliodrama over de Schat in de Akker
Oppervlakkig gezien kan iets of iemand er kalm uitzien. Maar onder het oppervlak, wat is daar aan de hand? Wat gist er? Welke rafelrandjes worden verstopt? In een mini-verhaaltje in het Nieuwe Testament (Mattheüs 13, 44) gaat het ook over het verborgene onder de oppervlakte. De oppervlakte is een ‘gewone’ akker. Die verbergt echter een schat! De spannende vraag is: welke schat ligt daar verstopt in de akker? En hoe word jij eigenaar van die schat?

Bibliodrama is een manier om met je lijf een tekst te beleven. Laat ons lichaam nu een heel fijngevoelig en eerlijk instrument zijn om dingen te onderzoeken! Bibliodrama zorgt eigenlijk altijd voor verrassende inzichten. Het idee is eenvoudig: door het inleven in een rol – en dat vooral lijfelijk – gaan we aan de slag met een bijbelverhaal. Door de rol te verkennen en te spelen, ontdekken we wat er aan de hand is in het verhaal en op welke manier het verhaal ons raakt.

Neely de Ronde is begeleider bibliodrama bij De 7evende Hemel. Daarnaast is ze leraar geschiedenis en levensbeschouwing op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. In die functie werkt ze veel met verhalen en rollenspelen. In haar woonplaats Delft ontwikkelt ze diverse creatieve werkvormen rond levensthema’s en begeleidt ze groepen die met deze werkvormen aan de slag gaan.

Over wortels en vruchten – biografische verhalen
De aarde weeft haar web onder mijn voeten.
Sporen breiden zich uit
zoeken samen een weg
naar boven het maaiveld.

Deze poëtische woorden geïnspireerd op het nieuwe Keiland-thema ‘Van onderen’ passen goed bij deze workshop Biografische Verhalen. Wat zijn onze wortels? Hoe hebben die ons gevormd en ons levensverhaal bepaald? Wat is onze stam en wat zijn de takken en vruchten die we met ons meedragen?
In Psalm 1 vers 3 is sprake van de mens als een boom geplant aan stromend water. Een boom die vrucht draagt en niet verdort. Hoe ziet onze ‘levensboom’ er eigenlijk uit? Welke belangrijke gebeurtenissen, ervaringen en personen horen daarbij? We gaan in deze workshop o.a. tekenen, vragen stellen aan elkaar en verhalen delen.

Inspiratie van onderen en boven – zintuigelijk vertellen
zonder zintuigen geen herinnering
zonder herinnering geen verhalen
zonder verhalen geen leven

Hoe kunnen we verhalen vertellen die wortelen in het volle leven? Door onze vijf zintuigen volop in te schakelen en ons in allerlei opzichten open te stellen voor de wereld om ons heen. Maar misschien is er ook nog wel een zesde zintuig dat we intuïtie zouden kunnen noemen. Ingevingen die ons van onderop of bovenaf te binnen vallen.

Welke verhalen wortelen in onszelf of in de natuur die ons omringt? Welke beelden komen boven en welk zintuigen spelen daarbij een belangrijke rol? We gaan op ontdekkingstocht in de natuur van Terschelling, op zoek naar voorwerpen of plekken die ons ‘raken’ en misschien ervaringen en beelden aanreiken als basis voor een verhaal.
Al tekenend en improviserend proberen we vorm te geven aan nieuwe of oude (al bestaande) verhalen. Neem eventueel een (natuur)verhaal mee uit een verhalenboek.

Gottfrid van Eck is al vijfentwintig jaar professioneel verhalenverteller, muzikant en workshopdocent. Meer info: www.wilde-eendproducties.nl 

 

Zing jezelf ondersteboven – Zang en klank
In deze workshop willen we samen met jullie gaan ervaren hoe het is om muziek te maken met je stem, je lichaam, maar vooral met elkaar. Het wordt zowel een meditatieve als speelse ochtend vol warme klanken en muzikaal plezier, waarin verbinding centraal staat. Verbinding tussen lichaam en stem, hartslag en ritme, tussen adem en de ander.

Iedereen is welkom; je hoeft geen noten te kunnen lezen of een gouden keeltje te hebben!

Joelle en Nimaro Ocheng, a.k.a ‘de zingende zussen’. Joëlle studeert Docent Muziek aan het Utrechts Conservatorium en Nimaro gaat volgend schooljaar haar studie starten aan het Kodály instituut, een conservatorium in Hongarije.

Bevlogen – Vliegers knutselen
Denk je een hemel van kleur en beeld. Hoog boven ons met honderd draden vast aan ons met  onze voeten in de aarde, van onderen.

We gaan fantasierijke vliegers maken. Simpele vliegers, maar kleurrijk beschilderd. Verschillend formaat en naar eigen inzicht vormgegeven. Op het juiste moment laten we die samen op. Zo dat zich boven ons die hemel van kleur ontvouwt. Zwevend bewegend kunstwerk van hemelse bevlogenheid van onderen bekeken. Bouw mee aan dit hemels vergezicht.

Feije Duim is gepensioneerd ‘zendelaar’, actief kunstenaar, en ook nog cultureel antropoloog. Hij vertaalt zijn twijfels, geloof en ervaringen bij Kerk in Actie in kunst. Hij dicht, schildert en tekent, maakt druksels en beelden en verwerkt dat in installaties waarin hij zelf optreedt. Verder speelt hij op toneel en in musical en is bezig met Papua Cultureel Erfgoed. 

Kracht van onderen – psycho-fysiek werken
In deze workshop oefen je het meebewegen als stromend water, of pal te staan voor jezelf en het woelende water te trotseren. De oefeningen en principes komen uit de Rots&Water methodiek, een vormingsprogramma voor kinderen en jongeren.
Water staat voor communicatie en contact houden, rots voor zelfstandigheid en eigen grenzen bewaren.  In deze workshop maak je geregeld letterlijk fysiek contact met elkaar. We doen oefeningen die zowel mentaal als fysiek je uitdagen en helpen in je kracht te komen.
Aarden en goed gronden staat centraal, de hemel is ons uitzicht.

Walter Meijles is voormalig allround jeugdwerkadviseur, momenteel predikant te Roden en doet therapeutisch werk vanuit zijn eigen praktijk. Zie verder: www.steunpunt-go.nl 

Dans en strek je uit naar de hemel – dansworkshop
“De schepping zucht. Strekt zich reikhalzend uit. Naar de hemel.”

In deze workshop gaan we samen lekker bewegen en dansen op muziek. We zullen met onze voeten de aarde verkennen, spelenderwijs ons laten meenemen op de klanken van de muziek en ons uitstrekken naar de hemel. Door te dansen, maak je weer verbinding tussen hoofd en lichaam. De les bestaat uit een warming-up, een stukje dansimprovisatie, het aanleren van een choreografie en een cooling-down.

Miranda Ramanand werkt voor Youth for Christ als Teamleider van de afdeling Werving & Communicatie. Daarnaast is ze actief in haar kerkgemeente Best Life Church in Utrecht als o.a. connectgroepleider voor vrouwen van 25-50 jaar en als (vitaliteits)coach voor studenten. In haar vrije tijd is ze ook dansdocent en richt ze zich voornamelijk op moderne dans. Meer info: www.impactdance.nl