Programma 2024 – workshops

Keiland voor kinderen

Voor de kinderen zal er een eigen programma zijn op Keiland.

Op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er telkens van 10.00-13.00 workshops voorbereid door mensen die de hele week mee kamperen.

Voor de baby’s, dreumesen en peuters wordt er gezorgd door een crèche met een klein programma: een spelletje, zingen, knutselen, wandelen, voorlezen etc.

Voor kleuters tot en met kinderen van eind basisschoolleeftijd wordt een afwisselend programma geboden. Er wordt geknutseld en gespeeld, er worden verhalen verteld en soms wordt er een stukje gewandeld.

Het is fijn als de kinderen een flesje water en een boterham meekrijgen van de ouders en, wanneer nodig, ingesmeerd worden tegen zonnebrand.

Keiland voor jongeren

Voor de jongeren vanaf de brugklas tot en met 18 jaar zijn er leuke workshops voorbereid. Ook die zijn van 10.00-13.00 uur. Ook handig als zij zelf een flesje water meenemen en zich insmeren wanneer nodig.

Per dag wordt in de Keilandweek zelf aangegeven worden wat er verder nog nodig is en waar je je moet verzamelen.

Volwassen workshops

Buiten tekenen naar de waarneming – tekenen
In deze workshop voor volwassenen gaan we de natuur in en heerlijk buiten tekenen! We lopen de heide op bij ons terrein, gaan het bos in of fietsen even naar het mooie meertje vlakbij. Tekenervaring is niet nodig en zelfs als je denkt dat je niet kunt tekenen, kun je meedoen. Maar natuurlijk is ook iedereen die al van tekenen houdt van harte welkom.

Ik geef in deze workshop meerdere eenvoudige en korte tekenopdrachten met (kleur)potlood, waarbij je goed leert kijken naar het (natuur)voorwerp dat je gaat tekenen. Dit zullen vooral dingen zijn ‘van onderen’ (het jaarthema van Keiland), zoals een mooi blad, een takje, of een boomwortel, maar misschien ook wel iets ‘van boven’, wie weet. Dus kom en doe mee!

Femke Klein is Kunstzinnig Therapeut Beeldend (www.therapieweek.nl) in een eigen praktijk in Nijmegen en heeft op vele vakantieweken kunstzinnige workshops gegeven. Ook is zij Verhalenverteller & Poppenspeler (vertelbedrijf.nl) en treedt daarmee op (en geeft workshops) voor jong en oud, op allerlei soorten plekken in het land.

Van Onderen = van Boven! ​- gesprek en werkvormen
– klimaatvriendelijke keuzes, is dat het nieuwe normaal?

Is klimaatverandering een belangrijk onderwerp voor je en wil je jouw impact op de aarde verminderen maar weet je niet helemaal hoe? Of vind je het lastig om hierover een gesprek te hebben met anderen?
Dan is deze workshop een inspiratieplaats en oefenplek voor jou. We gaan namelijk samen aan de slag met het thema ‘klimaatvriendelijke keuzes in je leven vanzelfsprekend maken’.
In deze interactieve workshop staan hoop, humor en handelingsperspectief centraal.
Oftewel creatief en praktisch aan de slag met allerlei werkvormen, om zelf het verschil te kunnen maken.

Hoe kan je je voetafdruk verkleinen en je handafdruk vergroten. Wat kan jij zelf doen?
Jij en ik kunnen onze betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij de natuur en de aarde waarop we leven hoopvol vormgeven. Ik laat je graag zien hoe. Zodat jij je bewust bent van de keuzes die je maakt, en in gesprekken met anderen kan vertellen waarom jij het belangrijk vindt om goed voor de schepping te zorgen, zonder in een vervelende discussie terecht te komen.

Marianne de Fouw is grafisch ontwerper, illustrator, groene denker-doener, betrokken bij o.a. GroeneKerken en A Rocha en coach bij KlimaatGesprekken.

Collage Workshop: Underground – Iconen
Een icoon is geen realistisch portret, maar een afbeelding die iets van het innerlijk van de heilige laat zien, diens persoonlijkheid, aard en levenswijze.

Underground is de scene waarin idealistische of kunstzinnige uitingen zich al dan niet bewust afzetten tegen de grote publieke meningen. Het is een soort tegencultuur. Idealisme,maatschappelijke betrokkenheid of protest ligt vaak ten grondslag. In deze workshop combineren we het thema Underground met Iconen.
Je gaat met tijdschrijften, goudpapier en lijm aan de slag met je eigen Underground Icoon.

Collage workshop:  Spiritualiteit van boven versus spiritualiteit van beneden
Spiritualiteit van boven stelt ons idealen voor ogen die wij kunnen nastreven. Spiritualiteit van beneden houdt zich bezig met de vraag wat we moeten doen als alles misloopt.  In deze workshop bekijken we een aantal iconen die ons iets laten zien van de spiritualiteit van boven. Daarna maakt iedereen zijn eigen icoon vanuit de spiritualiteit van beneden.

Charissa Bakema, spelende vrouw, werkt als kunstenaaronderzoeker bij de Christelijke Hogeschool Ede en geeft via haar eigen bedrijf les in collages maken, theater en supervisie. Ze is verbonden aan creatief collectief Blossom030.  www.broedgebied.nl en www.blossom030.nl

Onder de oppervlakte – Socratische gesprekken & rondelen maken (gedicht)
Hoe kun je Socratisch met iemand in gesprek en daar een rondeel van maken? Dat leer je op deze workshop. Socrates ken je wel, die oude Griekse filosoof die iedereen op het marktplein tot gekwordens toe vragen stelde. Hij vormt de basis voor de manier van gespreksvoering tijdens deze workshop. Het rondeel is een oeroude versvorm, die de troubadours op kastelen zongen.

In deze workshop leer je Socratisch vragen stellen, zodat je iemand ook ónder diens performance leert kennen. De manier om onder de oppervlakte te komen is niet per se moeilijk, als je maar weet hoe. Behalve dat, leer je een gedicht maken op een laagdrempelige manier.
Een workshop waar je veel doet, veel leert en vooral de diepte van de ziel induikt, om na deze onderdompeling naar boven te komen met welluidende woorden over je gesprekspartner.
Leve de vraag, leve het vers!

Marieke van Willigen is onderzoeksjournalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands, filosofie en deed de theaterschool Utrecht. Is dit jaar begonnen aan de master theologie. Zij houdt van open vragen waar je de volgende dag nog steeds geen antwoord op weet. www.jurkenvanmaria.nl

 

In de loop van de komende tijd wordt het programma verder ingevuld en geüpdatet op de website.