Programma 2022 – workshops

Keiland voor kinderen

Voor de kinderen en jongeren zal er een eigen programma zijn op Keiland.

Op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er telkens van 10.00-13.00 workshops voorbereid door mensen die de hele week mee kamperen.

Voor peuters tot en met kinderen van eind basisschoolleeftijd wordt een afwisselend programma geboden. Er wordt geknutseld en gespeeld, er worden verhalen verteld en soms wordt er een stukje gewandeld.

Het is fijn als de kinderen een flesje water en een boterham meekrijgen van de ouders en, wanneer nodig, ingesmeerd worden tegen zonnebrand.

Keiland voor jongeren

Voor de jongeren vanaf de brugklas tot en met 18 jaar zijn er leuke workshops voorbereid. Ook die zijn van 10.00-13.00 uur. Ook handig als zij zelf een flesje water meenemen en zich insmeren wanneer nodig.

Per dag wordt in de Keilandweek zelf aangegeven worden wat er verder nog nodig is en waar je je moet verzamelen.

Keiland voor jongeren+ (18 t/m 25 jaar)
Voor jongeren vanaf 18 t/m 25 jaar zijn er verzamelmomenten op de middagen om zo elkaar wat beter te leren kennen. Verder ben je welkom om mee te doen met de workshops voor volwassenen. Een aantal jongeren is ingeschakeld bij het helpen bij workshops voor de kinderen en tieners. Heb je daar ook belangstelling voor, laat het even weten via jongerenworkshops@keiland.nl

 

Volwassen workshops

Theatersport
Georganiseerd improviseren met de uitdagende en hilarische oefeningen van theatersport. Mijn naam ik Kees Posthumus, ik ben verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter van congressen. Theatersport is op afstand de minst serieuze workshop van heel Keiland.

Deze vorm van improviseren is bekend van televisie: de Lama’s deden het. Nog leuker is het om het zelf te doen. Opdrachten als ‘de doventolk’, ‘Productpresentatie’ of ‘Kampioenschap’ bieden je mogelijkheden om je creativiteit in taal en spel te vieren. Alles kan en mag, het spelplezier staat voorop.

De oefeningen zijn beschreven, de thema’s zijn in te vullen. Daarbij varen wij op het kompas van ‘eb en vloed’. Tot de mogelijkheden behoren ontmoetingen op het wad, tussen kokkel en pier, de nieuwste surfplanken op zonne-energie en een interview met een dove getijdespecialist. Roept u maar, speelt u maar!

De Weester
Feije Duim is gepensioneerd ‘zendelaar’, actief kunstenaar, en ook nog cultureel antropoloog. Hij vertaalt zijn twijfels, geloof en ervaringen bij Kerk in Actie in kunst. Hij dicht, schildert en tekent, maakt druksels en beelden, en verwerkt dat in installaties waarin hij zelf optreedt. Verder speelt hij op toneel en in musicals, en is bezig met Papua Cultureel Erfgoed.

Wist je dat je met kippengaas prachtige holle beelden kunt maken? Wij gaan samen één groot beeld maken van de afvalgod Weester, waar iedereen een eigen stuk in verwerkt, zodat het een veelkoppig monster wordt, met meer armen, benen, handen en voeten dan ons lief zijn. Aan het einde van de week wordt de Weester ontmanteld, en mag iedereen het eigen maaksel ervan afslopen om mee naar huis te nemen.

Ik vraag iedere Keilander om van zondag tot dinsdagavond al het “droge” afval te bewaren en dat in de één van de bekken van onze afvalgod Weester te gooien. Want Eb&Overvloed gaat niet alleen over wat we krijgen, maar vooral ook over wat we weggooien.

De Weester kan niet tegen GFT maar melkpakken, sappakken, lege flessen, blikjes, papier, plastic, karton, oude kleren, schoenen…. GRAAG.

Contextueel Bijbellezen
Ik, Sietske Blok – predikant van de Protestantste Gemeente Tilburg en omstreken, hoop met jullie het gesprek aan te gaan rond een Bijbeltekst.  Tijdens mijn uitzending door Kerk in Actie naar Brazilië (2015-2016) heb ik kennis gemaakt met contextueel bijbellezen (‘leitura popular’ – letterlijk vertaald: volkse lezing (vd Bijbel)). Een methode van samen lezen die ingebed is in de bevrijdingstheologie en gericht is op transformatie (van jezelf, van de maatschappij). Lezen gericht op bevrijding. Daarvoor is allereerst het gesprek in de groep nodig: waar is transformatie nodig? En hoe kan de Bijbel ons daarin dan de weg wijzen? Voor Keiland: Waar gaat Eb & Overvloed voor ons over? En welke tekst willen we daar dan bij gaan lezen?

Dit alles doen we in gesprek: in een grote kring, in kleine groepjes, en in duo’s. En dit alles ingebed in samen vieren. En we gaan Braziliaanse liederen leren!

‘Eb en vloed, de musical’
In een ochtend een musical bedenken, schrijven en repeteren, kan dat echt? Ja zeker kan dat, we gaan het gewoon doen in de workshop ‘Eb en vloed, de musical’ op vrijdagochtend 5 augustus. Mijn naam ik Kees Posthumus, ik ben verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter van congressen.

Twee mensen worden verliefd op elkaar (vloed),  maar ze zijn zo verschillend dat de liefde onmogelijk lijkt (eb). Maar toch lukt het (vloed), want het is een musical. Dat is het verhaal in  een notendop. Klaar om gevuld te worden met onze creativiteit.

In groepen bedenken we verschillende scenes, schrijven we dialogen, choreograferen ons een pirouette in de rondte en schrijven we nieuwe teksten op bestaande liedjes. Het decor: het wad, met haar eindeloze gang der getijden. Denk aan zeemansliedjes en hartverscheurende , oneerbiedige nieuwe teksten op bestaande Keilandhits, ’s Middags bij de thee voeren we de nu al legendarische musical uit voor de andere Keilandgangers.

Zang in overvloed
Mijn naam is Helga Janssens-Baan en ik (bege)leid in verschillende Tilburgse kerkgemeenschappen de kerkzang, waaronder de Protestantse Gemeente en Kapucijnenkerk. Begeleiden doe ik op orgel en piano. Samen geloofsliederen zingen, is voor mij belangrijk. Dit stimuleer ik als voorzitter van Stichting Zin in Zingen met de jaarlijkse Koorinspiratiedag Tilburg.  Sinds dit voorjaar ben ik naast de muziek ook werkzaam in het Basisonderwijs (groepsleerkracht in groep 1-2).    

Op Keiland zal ik zangworkshops geven. We gaan lekker in de buitenlucht luisteren, op adem komen en onze stem ontdekkenmet liederen van Iona en Keiland. Leeftijd en ervaring spelenhierbij geen rol. Zingen kan van jong tot oud! Al wandelend gaan we samen luisteren naar wat er in de natuur klinkt. Weverzamelen wat het eiland ons biedt om instrumenten te maken waarmee we onze zang kunnen ondersteunen.

Eb laat zien wat de vloed gegeven heeft. Hieruit kan iets nieuws ontstaan. Een nieuwe adem, nieuwe stem, nieuw lied. Zang in overvloed.

Pelgrimeren langs de vloedlijn
Is het eb of vloed? Aan zee bepaalt dat welk pad je kunt nemen.
We zoeken de vloedlijn op en volgen die. Met de vraag in gedachten: wat is overvloed voor jou? Onderweg luisteren we naar de zee, komen we teksten tegen, een lied, en bouwen we een zandkasteel.

Rebecca Onderstal is theoloog, predikant; ze houdt van de zee, van stilte en poëzie.

 

Spoken Word
Hallo, ik ben Jonatan en werk als zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie.

Op keiland mag ik dit jaar een Spoken Word workshop geven. Spoken Word is een van mijn favoriete dichtvormen omdat bijna alles mogelijk is. Je kan kiezen voor niet rijmend en wel ritmisch of wel rijmend en niet ritmisch. Je kan muziek toevoegen of juist je stem als muziek gebruiken het kan licht zijn of de woorden kunnen als bakstenen landen. Het mag serieus zijn en er mag humor in zitten. Het is waar het korte verhaal, de rap en het gedicht elkaar ontmoeten en waar de boodschap, de woorden en de emotie het belangrijkste is.

Ik nodig jullie van harte uit om samen met mij stap voor stap deze prachtige dichtvorm te ontdekken en aan het einde van de workshop de resultaten met elkaar te delen

Outdoor
Mijn naam is Arnoud Olde, kom uit Amersfoort en ben getrouwd met mijn lieve vrouw Mariska. Ik ben ondernemer, coach en buitensport specialist, kliminstructeur, hike & survival instructeur en ATB instructeur. Sinds 2011 ben ik bezig om met mijn onderneming Oldskool Outdoor een verschil te maken. Er is een groeiende behoefte aan echtheid, puurheid en waarheid in een wereld waarin veel van wat echt, puur en waar leek te zijn op zijn grondvesten schudt. Door middel van activiteiten in de natuur wil Oldskool Outdoor mensen dichter bij zichzelf brengen.

In deze workshop krijg je de kans om de technieken van het handboogschieten te leren en je kunt je creativiteit kwijt in het bouwen met bamboestokken. Tot ziens!

The oceans are rising and so are we?!
De onheilspellende nieuwsberichten zijn al bijna net zo verstikkend als de stijgende temperaturen en doen veel mensen bevriezen. Hoog tijd om te onderzoeken hoe we als christenen op kunnen staan voor de schepping!

Mijn naam is Rozemarijn van ’t Einde, ik ben geestelijk verzorger bij het Leger des Heils en klimaatactivist bij Christian Climate Action en Extinction Rebellion. Samen met Willem Boersma verzorg ik twee workshop.

Op dinsdag gaan we het tempelplein schoonvegen en oefenen met heilige woede. De zeespiegel stijgt? Tot hier en niet verder! We onderzoeken onze gelovige passie, nemen het blad voor onze mond weg en laten klimaatfeiten ons aansporen tot profetisch spreken en handelen. Op donderdag gaan we de andere wang toekeren en de tweede mijl lopen. We laten ons inspireren door Jezus’ voorbeelden van burgerlijke ongehoorzaamheid en gaan oefenen met vormen van liturgisch verzet.

De onderstroom. Dansimprovisatie
De golven zijn de dagen, de dagen van het jaar, en het lijkt of zij vertellen hoe het ons vergaat. Maar de onderstroom die niemand ziet, bepaalt de richting op elk gebied. Het is de onderstroom. Dit lied van Stef Bos is de leidraad voor deze dansworkshop. Via meditatie, beweging en dans krijg je meer gevoel voor de onderstroom in jouzelf. Wat houd jou gaande? Welke bron vloeit over als je er ruimte aan geeft? En waar leidt die onderstroom jou heen? Niemand kan je dat vertellen. Alleen jijzelf. En je lijf in beweging. En misschien groeit het vertrouwen dat het God is, die alles in beweging zet.

Ik ben Susanne de Jong-Tennekes. Ik werk als protestantstheoloog in het Dominicanenklooster in Zwolle. Ik maak onderdeel uit van De 7evende Hemel, mensen die geloof en spiritualiteit vinden en uitdrukken in dans, drama, verhalen en clownswerk. Als haptotherapeut in opleiding oefen ik mezelf en begeleid ik anderen in het waarachtig contact maken met jezelf en met anderen.

Creatief met tekst
Mijn naam is
Marjon Letter. Ik ben activiteitenbegeleider, coach, theoloog, counselor in opleiding. Dit jaar kom ik voor het eerst op Keiland en ik mag gelijk een workshop aanbieden!

Volgens mij zijn workshops het leukst als Hoofd, Hart, Handen en Humor met elkaar in verbinding zijn. En daar dan weer taal en teken aan geven. Dat gaan we dus doen in een workshop waar snufjes systemisch werk, TransactioneleAnalyse, beetje NLP samenkomen en natuurlijk wijzelf met die 4x H en een flinke scheut creativiteit.
Je werkt toe naar een concreet resultaat zoals een poëzieposter, of andere creatieve vormen. Kortom: vanuit je hart, met humor, langs je hoofd door je handen komend tot iets waar je kunt zeggen: dat hebben wij mooi gemaakt!

Yin yogaeen reis die nooit meer stopt
Yin yoga is een eeuwenoude, meditatieve vorm van yoga. Een vorm van bindweefselyoga die je helpt om jezelf te leren herstellen. Alle houdingen nemen we zittend of liggend in, op zachte matten en met lekkere muziek. Door 3 tot 5 minuten in een houding te verblijven ontvang je ruimte om naar binnen te keren. Het is meditatie in zachte beweging die je bewust maakt van je grenzen en de ruimte in je lijf en leven. Een hernieuwde kennismaking met jezelf.

Tieneke van Lindenhuizen, emeritus-predikant, pionier en yin yoga leraar

Godly Play
De vogels vliegen,  
de vissen zwemmen,  
het groen groeit en 
het water doet. 
En jij? 
Waar gaat het over jou? 

Met de vertel- en werkwijze van Godly Play dompel je je onder in een verhaal 
en zoek je je eigen creatieve werk als antwoord op dat verhaal.  
Er is iets te horen, te zien, te beleven en te delen.
Er is stilte. 
We werken in een kring en individueel. 
Op eenvoudige wijze vieren we wat er aangespoeld is.  

Irma Visser is godsdienstpedagoog, trainer Godly Play,verbonden aan uitgeverij Kwintessens voor diverse methoden en werkt bij het Protestants Centrum voor Vormingsonderwijs, PC GVO.

Heb en overvloed – clownsworkshop
De clown is het kind in onszelf. Iedereen herinnert zich nog wel dat gevoel als kind dat je met argusogen keek of je wel net zo’n groot stuk appeltaart kreeg als je broertje of zusje.  (Het liefst wilde je zelf natuurlijk dat grootste stuk).

In deze workshop gaan we spelen met onze instinctieve hebberigheid én onze gulheid. We gaan spelen met krijgen en pakken, pikken en delen, graaien en uitdelen, verzamelen en de ander overladen met cadeaus. Misschien ontdekken we als clown ook nog wat tevredenheid is en genieten van genoeg. 

Joyce Schoon, theatermaker, docent dans en clown en pionier van het Weilandklooster.

Blijf de website in de gaten houden voor meer updates van het programma!