Programma 2023 – workshops

Keiland voor kinderen

Voor de kinderen zal er een eigen programma zijn op Keiland.

Op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er telkens van 10.00-13.00 workshops voorbereid door mensen die de hele week mee kamperen.

Voor de baby’s, dreumesen en peuters wordt er gezorgd door een crèche met een klein programma: een spelletje, zingen, knutselen, wandelen, voorlezen etc.

Voor kleuters tot en met kinderen van eind basisschoolleeftijd wordt een afwisselend programma geboden. Er wordt geknutseld en gespeeld, er worden verhalen verteld en soms wordt er een stukje gewandeld.

Het is fijn als de kinderen een flesje water en een boterham meekrijgen van de ouders en, wanneer nodig, ingesmeerd worden tegen zonnebrand.

Klik hier voor meer informatie over het kinderprogramma.

Keiland voor jongeren

Voor de jongeren vanaf de brugklas tot en met 18 jaar zijn er leuke workshops voorbereid. Ook die zijn van 10.00-13.00 uur. Ook handig als zij zelf een flesje water meenemen en zich insmeren wanneer nodig.

Per dag wordt in de Keilandweek zelf aangegeven worden wat er verder nog nodig is en waar je je moet verzamelen.

Klik hier voor meer informatie over het jongerenprogramma.

Volwassen workshops

Licht op verhalen
In deze workshop voor volwassenen gaan we een hele ochtend lang oefenen met het zelf vertellen van verhalen. Heb je nog nooit zelf een verhaal verteld? Dan kun je dat hier uitproberen! En heb je al wat vertelervaring? Dan kun je dat nu uitbreiden. We zullen meerdere korte verteloefeningen doen, veelal in wisselende tweetallen en in groepjes. We maken er een gezellige en speelse ochtend van, met een klein beetje theorie, veel oefenen, zelf verhalen bedenken en deze vertellen in kleine groepjes. We laten ons licht schijnen op de vertelstructuur en op boeiende voorwerpen van het eiland en wie weet wat er dan allemaal in onze verhalen zal oplichten…

Femke Klein werkt als Verhalenverteller & Poppenspeler (bij vertelbedrijf.nl). Ze speelt sfeervol poppenspel en vertelt mooie verhalen voor jong en oud, om daarmee schoonheid in de wereld te brengen. Ook is zij Kunstzinnig Therapeut Beeldend met al 15 jaar een eigen praktijk in Nijmegen (www.therapieweek.nl).

Fysiek aan de slag:  ‘Licht van binnen’
Waar steek jij je licht op als je wijsheid nodig hebt? Binnen jezelf? Buiten jezelf? Laat je je oplichten door je lijf? En is dat dan ‘voor de gek laten houden’? Of doet je lijf jou een licht opgaan?
We gaan leren voelen wat je lijf te zeggen heeft en maken o.a. gebruik van skippyballen. Wat voelt licht? Wat voelt zwaar? Hoe gebruiken we ons lijf? Zorgen we er goed voor? Laten we ons lijf goed voor ons zorgen?
Waar steek jij je licht op?  Brand er een vlammetje diep in jou? Of is er een fik, die maar niet dooft?
We dagen het lichaam uit, zoeken de grenzen, vragen om wijsheid, geven het wijsheid, komen er in tot rust.  Welkom in de workshop ‘licht van binnen’!

Renske Breure werkt als oefentherapeut Mensendieck, psychosomatisch therapeut, EMDR practitioner.
https://www.oefentherapie-ermelo.nl/

Bakens bij muziekimprovisaties
In veel soorten muziek (zoals pop/ jazz/ wereldmuziek) is er ruimte voor improvisatie, dat wil zeggen: noten of klanken die je niet van te voren hebt ‘voorzien’. Toeval en ingeving spelen daarbij een belangrijke rol en het kan alle kanten opgaan: omhoog en omlaag, veel of weinig noten, hard of zacht.

Er is veel speelvrijheid, maar je hebt ook bakens nodig want anders verdrink je in een zee van noten of wordt je muziek stuurloos, ofwel: zonder duidelijke richting. Welke lichtende bakens zijn er die richting kunnen geven en mogelijkheden bieden voor het verleggen van je muzikale koers?

We gaan werken met verschillende grooves/ beats en boomwhackers(gekleurde buizen op verschillende toonhoogtes), maar ook met stem en geluiden uit de natuur – al dan niet nagebootst met instrumentjes. Bespeel je een akoestisch instrument, neem het mee! Kunnen we met elkaar improvisaties bedenken waarin het zonlicht tussen de wolken doorbreekt of het draailicht van een vuurtoren ons ineens beschijnt?

Sinds 1998 is Gottfrid professioneel verhalenverteller, scriptschrijver en muzikant. https://www.wilde-eendproducties.nl/

Workshop Outdoor: flitsende pijlen en oplichtende codes
Vorig jaar hadden we het al beloofd, het stond zelfs al op het programma. Helaas is het toen niet gelukt, dus dan moet het er nu toch echt van gaan komen! Deze Keiland komt de workshop Handboogschieten. Kruip in de huid van Robin Hood en oefen met pijl en boog om je schot in de roos krijgen. Je gaat dus lekker actief bezig zijn en wat leren.
Eerst gaan we een stukje op GPS wandelen, half uurtje heen en half uurtje terug je weg vinden. Dit is voor iemand zonder blessures goed te doen, een paar wandelschoenen zijn wel fijn.

Arnoud Olde is buitensport (outdoor) specialist, gediplomeerd coach en counselor in opleiding. De natuur en/of actief bezig zijn, vormen een setting die vaak vruchtbaar is voor een stukje persoonlijke groei, maar het is ook de plek waar hij zich thuis voelt. www.oldskooloutdoor.nl

In de spotlights – schrijfworkshop
Welke boodschap wil jij laten oplichten? In deze workshop ga je een speech schrijven. Een verslag van een uitje. Of een tekst voor een filmscript of een advertentie. Om wat voor tekst het ook gaat: we gaan zorgen dat jouw verhaal niet saai en eentonig is. Want je wilt dat je gehoord wordt. Hoe doe je dat?Reclamemakers verkleinen de afstand tussen hun product en de doelgroepdoor te kiezen voor een bepaalde manier van benaderen. Herkenning, humor, overdrijving en vervreemding bijvoorbeeld. Die manier van benaderen laat je aansluiten bij je doelgroep en je doel, waardoor je echt overtuigt.
Hier kunnen wij in teksten ook gebruik van maken!

Tijdens de workshop laat ik je kennismaken met het geheim van reclamemakers. Je krijgt technieken aangereikt waarmee jij een tekst gaat schrijven die opvalt. Zo zet je jouw boodschap echt in de spotlights!

Olga Leever, tekstschrijver & schrijftrainer, https://deschoneschrijfster.nl/

De bijbel opgelicht…
We gaan contextueel bijbellezen. Dat is een methode van bijbellezen waarin je eigen verhaal, het lezen van de bijbel en de verbinding daartussen leidt tot handelen. Gods gerechtigheid komt in beeld door te lezen op een heel natuurlijke manier.
Contextueel bijbellezen is ontstaan op het zuidelijk halfrond, waar veel concrete onrecht was. Hoe helpt de bijbel je dan uit die situatie te komen en hoe durf je te kijken naar wat er nu anders kan en moet? De bijbel licht dus onze eigen verhalen op.
Misschien zijn een bijbel en pen en papier handig. Net als dichte schoenen.

Peter Breure is gemeentepredikant in de Ontmoetingskerk in Rhenen en o.a. secretaris van de stichting contextueel bijbellezen in Nederland.

Veelkleurig gedicht
Altijd al eens een gedichtenposter willen maken? Dan is dit een goede gelegenheid!
In deze workshop gaan we aan de slag met tekst en beeld. We starten met het uitzoeken van een gedicht of een lied dat je raakt en dat iets in jou doet oplichten. Daarna is er alle tijd en ruimte om gewoon lekker creatief bezig te zijn en van beeld en tekst een mooi geheel te maken.
Voor het maken van de posters op A2- of A3-formaat is er allerlei materiaal beschikbaar – zoals verf, krijt, tijdschriften-  maar je kunt natuurlijk ook zelf materiaal meenemen of in de natuur om je heen vinden. Mocht je nog wat inspiratie zoeken op de website www.plint.nl staan heel wat mooie voorbeelden. Wees welkom!

Cis de Hoop is geestelijk verzorger en werkt als straatpastor met dak- en thuislozen in Amersfoort.

Oplichtende klanken
*Taizéworkshop (maandag)
Liederen over licht, uit Taizé of geïnspireerd door de meditatieve manier van zingen. We zullen ze zingen, één- en meerstemmig, met kaarsjes en teksten ter inspiratie. Zo maken we samen een korte viering die een klein vlammetje kan ontsteken. Dat vlammetje mag je meenemen om je tentgenoten, buren en alle andere Keilanders te verlichten!

*Klankworkshop: grafische partituren (vrijdag)
Als je een muziekstuk maakt, is het erg handig dat je noteert wat je wilt dat er wordt gespeeld of gezongen. Maar wat nu als je het notenschrift niet beheerst, of gewoon je creativiteit op een andere manier de vrije loop wilt laten? We zoeken naar klanken in onszelf en om ons heen, en we zullen ze laten klinken met behulp van iets dat niet op bladmuziek lijkt – maar het toch wel is.

Jasper Witteveen, vader van Imre (2), musicoloog en koordirigent, begeleider van (hoogbegaafde) jongeren en werkzaam bij een uitgeverij.

Het barst van het licht – dansworkshop 

There is a crack in everything, that is how the light gets in (Leonard Cohen).

In deze dansworkshop gaan we aan de slag met de barsten en het licht. Met ons lijf onderzoeken we barsten, kreukels, kieren en oneffenheden, en we exploreren lichtgolven, lichtpuntjes en lichtheid. Dat brengen we samen in een spel van dynamische synergie.
We werken vanuit bewegingsopdrachten, individueel en samen. Door middel van korte schrijfoefeningen verbinden we het dansen met ons eigen leven. Misschien valt er al dansend wat nieuw licht op ons eigen pad.

Joyce Schoon is docent dansexpressie en clown,  pionier van Weilandklooster.
https://weilandklooster.nl/  en www.7evendehemel.nl

Theater
“Theater is een manier om letterlijk in het licht te gaan staan. Op het podium zijn immers alle ogen op je gericht?”

Theatermaken vanuit tekst (dinsdag)
We gaan in deze workshop aan de slag met verhalen en (theater)teksten waarbij ‘de waarheid aan het licht ‘ komt. Van die teksten maken we korte scènes. Misschien ontstaat er een scène die we aan een groter publiek willen laten zien.

Theatermaken vanuit buiten (vrijdag)
In deze workshop laten we ons inspireren door ‘buiten’. De lucht, het weer, de natuur, het geluid om ons heen is de inhoud van wat we gaan maken. Wat vertelt de lucht? Wat de boom achter op het veld? Wat de zoemende mug bij je oor? Welke waarheid moet aan het licht komen?
Via theaterwerkvormen zullen we dat wat we waarnemen omzetten in beeld en geluid.
Misschien ontstaat er een scène die we aan een groter publiek willen laten zien.

Charissa Bakema, spelende vrouw, werkt als creatief (theater)maker bij de Christelijke Hogeschool Ede en werkt als zelfstandig theatermaakster. Ze is verbonden aan creatief collectief Blossom030.  www.broedgebied.nl en www.lvsc.eu

Wollig opLICHTend schilderij
Met het thema van deze week in ons achterhoofd gaan we schilderen op en met wol. Er komt dus geen kwast aan te pas. Alleen wol, water en zeep. We maken een opzet van een lichte kleur wol. Daarop gaan we met kleurige plukjes wol aan het werk en maken onze eigen opLICHTende afbeelding. Als we met droge wol een mooie compositie gemaakt hebben, gaan we met water en zeep de wol vervilten. Wol krimpt als het wordt vervilt en daar moeten we dus rekening mee houden.  Door wrijving met de hand en het rollen van het werkstuk haken de wolvezels in elkaar en krijgen we een oplichtend gevilt schilderij.

Marjon Bosch is pastor in Huizen en heeft ervaring met diverse creatieve werkvormen.
Tineke Braspenning is opbouwwerker jeugd- en gezin te Roden en creatief vanaf de wieg.

Aha! TAda!
Deze workshop richt zich op opstellingenwerk: wie ben ik, wie ben ik in mijn omgeving. Dit doe ik vanuit een samenwerking tussen systemisch werk, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en zeker ook TA (Transactionele Analyse). Een hele opsomming, het zijn aanvullende methodes om een licht op te steken bij dat wat je puzzelt bij jezelf, een ander, werk of een groep waar je deel vanuit maakt.
Belangrijk om te weten dat het NIET therapeutisch is, maar wel nieuwe inzichten kan geven. Door oefeningen die ik in deze workshop aanbied, schijnt er een nieuw of ander licht op jouw persoonlijke puzzels.

Marjon Letter werkt als ondersteuner bij een dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft zij een coach/counselor-praktijk waar zij met mensen optrek die naar zichzelf en hun omgeving, context of systeem willen kijken om nog meer van zichzelf en de ander te snappen (marjonletter.nl).

Godly Play

De sterren stralen,
de zon die schijnt,
het groen licht op
het water weerglanst.

En jij?
Waar licht het bij jou op?

Met de vertel- en werkwijze van Godly Play dompel je je onder in een verhaal en zoek je je eigen creatieve werk als antwoord op dat verhaal.

Er is iets te horen, te zien, te beleven en te delen.
Er is stilte.
We werken in een kring en individueel.
Op eenvoudige wijze vieren we wat oplicht in de speelsheid van onze handen.

Irma Visser is godsdienstpedagoog, trainer Godly Play, verbonden aan uitgeverij Kwintessens voor diverse methoden en werkt bij het Protestants Centrum voor Vormingsonderwijs, PC GVO.

Ecstetic Dance

Ecstetic Dance is de meest vrije dansvorm die er is, er zijn een paar warm ups en een aantal afspraken en daarna word je losgelaten op de muzikale ritmes van de muziek.

Ecstetic Dance gaat over je oerinstinct vinden en schaamte loslaten. Het gaat over beweging en emotie. Het gaat over de vrijheid voelen je te bewegen waarheen de muziek je brengt. In een trance te raken met de muziek en de mensen om je heen en het extatische gevoel dat het brengt.

(De dans wordt in het Engels uitgelegd omdat Magda geen Nederlands spreekt.)

Jonatan Gast en Magda Grzyb nemen je graag mee in de ervaring van Ecstetic Dance