– in 2010 geschreven voor KIDS (Kerk in de Stad) door Jasja Nottelman –

De wind waait langs het eiland Terschelling in de zomer van 2010. Een week lang is zij de tedere, opstuwende, stormachtige en inspirerende kracht die rondwaart op Keiland, Kunst, Kerk en Kamperen op het Eiland. Keiland is een initiatief van de Stichting Kurk, een stichting bestaande uit mensen die, elk op een eigen manier, verbonden zijn met de christelijke geloofstraditie en gefascineerd zijn door de ruimte die ontstaat als je kunst met christelijk spiritualiteit kruist.

Dit jaar besloten we als gezin om ons in te schrijven voor die boeiende week. Het is spannend om zoiets te gaan doen, zeker als je bij jezelf weet dat je haren recht overeind gaan staan bij een te hoog evangelisch gehalte, maar bij het woord ‘ruimte’ en de aankondiging van het thema ‘Adem de wind’ werden we gerustgesteld.

De enthousiaste verhalen van voorgaande jaren bleken niet overdreven te zijn geweest, het was geweldig!

Met de wind in onze haren beginnen we aan een creatieve en spirituele week op het groepenterrein van Staatsbosbeheer vlakbij West-Terschelling. De dag begint met een viering waarbij telkens een tekst uit de bijbel wordt gelezen, veel wordt gezongen en er een verhaal klinkt dat ook begrijpelijk is voor kinderen. Ook wordt de dag afgesloten met een viering, met daarin veel ruimte voor stilte en gebed.

Adem, geest, wind, alle aspecten van de Geest die waait waarheen hij/zij wil komen in de loop van de dagen aan bod.

We voelen het zachte suizen van de stilte uit het verhaal van Elia. We deinzen terug voor de storm op het meer. We laten ons inspireren door de verfrissende wind die de huizen en de harten van mensen vullen met Pinksteren.

‘s Morgens is er de mogelijkheden om een workshop te doen: schilderen, schrijven, wandelen, met klei werken, dansen etc. Na de eerste onwennigheid komt iedereen los. Door de bezielende en vakkundige begeleiding van de workshopleiders kom je op een goede manier tot je eigen proces en daardoor tot verrassende resultaten.

De middag is vrij om te gaan en te staan waar je wil. Lekker uitwaaien op het strand, de vliegers mee. Een duik in de zee of een flinke fietstocht door de duinen.

De ontmoetingen met mensen uit het hele land zijn bijzonder. Iedereen is op zijn of haar eigen manier op zoek naar een eigen vorm van geloven in deze tijd. Waar voor de een het geloof min of meer vanzelfsprekend onderdeel is van het leven, is voor een ander twijfelen aan de orde van de dag. Mooi om hier in alle openheid over te praten en elkaar op de hoogte brengen van wat er aan goede initiatieven wordt uitgewerkt overal in het land.